Mijn naam is Nynke van der Laan (1984, Groningen), gevestigd in Utrecht. Tekenen en schilderen zijn al vele jaren mijn grote passie. Ik heb het 3-jarige programma bij academie Renshof gevolgd, een opleiding voor realistische schilderkunst waarbij de technieken van de zeventiende eeuwse meesters toegepast worden.  

Zoetigheden als inspiratiebron

Hoewel voedsel overvloedig is in de huidige Westerse wereld, blijft voedsel een basale stimulus waar we elke dag mee bezig zijn: niemand kan immers leven zonder. Een verleidelijk taartje zal bij velen een gevoel van verlangen oproepen. Bij sommigen kan het een echter ook een conflict oproepen (want 'het mag niet'), of zelfs angst. Door ons sterk associatieve brein, kan voedsel ook herinneringen aan vroeger en de bijbehorende gevoelens oproepen. Zo nu en dan maak ik een uitstapje naar een ander onderwerp. Op deze website is een selectie van mijn zoete stillevens, maar ook ander werk te zien.

Omschrijving stijl

In mijn schilderijen beeld ik voedsel waarheidsgetrouw af maar gebruik het ook als symbool: het doel is hoe dan ook om een zo natuurlijk mogelijke reactie op te wekken. Mijn benadering is overwegend realistisch. Materiaal: olieverf en tempera.

Telefoonnummer: 0641115829
E-mail adres: lauranynkevanderlaan@hotmail.com

Nieuws

11 september 2016: Kunstveiling Catshelter Limburg

Net als eerdere jaren heb ik een werk gedoneerd voor de veiling van Catshelter Limburg. De volledige opbrengst van de veiling komt ten goede aan de verzorging en opvang van katten en kittens. Er kan vanaf vandaag op de print van mijn schilderij en vele andere tekeningen en schilderijen geboden worden! Dus zoek je nog een leuk kadootje voor een kattenliefhebber of jezelf, neem dan een kijkje op de website van de Cat shelter. http://veiling.catshelter.be/ 

30 mei 2016: Expositie fotoserie breinpuddings !

Mijn fotoserie met eetbare breinen is geselecteerd voor de Brain art exhibition 2016 tijdens de HBM conferentie in Geneve (Zwitserland) in Juni. 

15 oktober 2015: Calend'art 2016

De kunstkalender waar ik een tijdje geleden voor werd gevraagd, is klaar. Een schilderij van mij staat bij de maand juni. Een deel van de opbrengst gaat naar het het Ronald McDonald Kinderfonds.Zie de foto onder de link 'Publicaties' in het linkermenu.

27 mei 2015: Expositie fotoserie breinpuddings op Hawaii en in Duitsland!

Mijn fotoserie met eetbare breinen is geselecteerd voor de Brain art exhibition 2015 tijdens de HBM conferentie in Hawaii in Juni. Later dit jaar reist de expositie door naar Berlijn en Leipzich.  

17 Februari 2015: Expositie Hema verlengd. 

De expositie bij de Hema is verlengd tot 17 maart 2015. In totaal zijn zo'n 15 van mijn schilderijen te zien. Voor meer info, klik links in het menu op exposities of kijk op de site van kunsteditie: http://www.kunsteditie.nl/exposanten/loc_hema/23_laan_nynke_van_der/23_laan_nynke_van_der_intro.html

1 Augustus 2014: Aankondiging expositie bij Hema in Wageningen

Vanaf 24 November exposeer ik in 'The Food Valley' (oftewel, Wageningen). Mijn schilderijen komen een half jaar in de koffiehoek van de Hema te hangen. Klik voor meer info over de expo op het linker menu-item exposities.

1 Februari 2014: Verlening expositie Tante Suiker.

De expositie bij Tante Suiker in Hilversum is verlengd en nog te bezoeken tot eind februari! Kom gezellig langs voor een kijkje en een van Tante Suiker's heerlijke cupcakes. 

4 oktober 2013: Kunstveiling Catshelter Limburg

Net als vorig haar heb ik een werk gedoneerd voor de veiling van Catshelter Limburg. De volledige opbrengst van de veiling komt ten goede aan de verzorging en opvang van katten en kittens. Er kan vanaf vandaag op mijn schilderij en vele andere tekeningen en schilderijen geboden worden! Dus zoek je nog een leuk kadootje voor een kattenliefhebber of jezelf, neem dan een kijkje op de website van de Cat shelter:

http://www.veiling.catshelter.be/main.php?s=Toonobjecten&P=8&t=1&OP=9&O=272

7 september 2013: Opening expositie Tante Suiker te Hilversum

De opening van de expositie bij Tante Suiker was een groot succes. Er kwamen veel mensen kijken en bezoekers hebben zelf een mooi kunstwerkje gemaakt tijdens de schilderworkshop. Ook hebben een aantal bezoekers een cupcake beschilderd met eetbare verf. Op 19 oktober is er weer een openbare workshop "Eigentijdse taartjes schilderen in de klassieke stijl" bij TanteSuiker in Hilversum (kosten 25 euro, opgeven via mail).

Cultuurbewust heeft een artikel geschreven over mijn expositie en werk. Het is te lezen op onderstaande link:

http://www.cultuurbewust.nl/kunst-77205-nynke-van-der-laan-ik-wil-mensen-verleiden-met-mijn-schilderijen/

27 juli 2013: Voorbereidingen expositie Tante Suiker

Vanaf eind augustus exposeer ik mijn schilderijen in de winkel/lunchroom van Tante Suiker. Bezoekers kunnen tijdens het eerste weekend van de expositie zelf een schilderworkshop van mij volgen of een cupcake beschilderen met eetbare verf. De voorbereidingen zijn in volle gang. Voor meer info, zie het menu-item Exposities en de informatiepagina 'Tante Suiker' links in het menu.

27 juni 2013: Illustraties proefschrift

Mijn proefschrift is uit en hierin staan olieverf schilderijen als illustraties. Zie het menu-item Publicaties voor meer informatie.

2 mei 2013: Moederdag kaartje

Heb je op moederdag geen tijd om bij je moeder langs te gaan? Stuur haar dan een leuk (kunst)kaartje. Mijn schilderij Tompoes is via www.kunstkaartjesturen.nl te versturen als (echte, geprinte) moederdagkaart.

27 april 2013: Mijn schilderijen op tv!

Mijn schilderij van Beatrix was vandaag (kort) te zien op RTL 4 in het programma ´Wist je dat?´. Morgen is de opening van de groepsexpositie Met het oog op Beatrix´ in de Rijp, door de burgemeester, waar naast mijn schilderij nog een twintigtal andere mooie portretten van Beatrix te zien zijn! Een paar weken geleden waren op de (wel heel erg) lokale omroep (RTV Stichtse Vecht), een aantal van de schilderijen te zien die momenteel in bruikleen zijn bij Kantoor 64.

Met het oog op Beatrix: http://www.rtl.nl/programma/wistjedat/

Kantoor 64: http://www.youtube.com/watch?v=Dep6OMurFnE

2 april 2013: Voorpret expositie Met het oog op Beatrix

Hoewel Beatrix zelf niet meer naar De Rijp komt met koninginnedag, zoals oorsponkelijk het plan was voordat ze besloot af te treden, is mijn portret van Beatrix er van 28 april tot 31 augustus wel te zien in een unieke groepsexpositie in de Grote Kerk. De expositie wordt geopend door de burgemeester.

Er zijn al verschillende berichten over de expositie verschenen in de (Noordhollandse) media.

1 februari 2013: Kunst voor het goede doel

Vanavond wordt de tijdelijke kunstwinkel van LiveBuild in Hoog Catharijne, Utrecht geopend, (http://www.tijdelijkekunstwinkel.nl/) waarvan de opbrengst volledig naar een goed doel gaat. Voor slechts 10 euro per stuk zijn er in het weekend van 2-3 februari tekeningen, schilderijen, zeefdrukken en nog veel meer te koop, waaronder twee tekeningen van mij.

1 januari 2013: Expositie cafe Het Hart Utrecht

Er zijn de komende twee maanden een aantal schilderijen van mij te bewonderen in cafe het Hart in het centrum van Utrecht. Het cafe is de hele dag open: 's middags kun je er heerlijk lunchen en 's avonds in het weekend draaien er dj's. Meer informatie is te vinden onder de link 'Exposities'.

27 November 2012: Kunstveiling Catshelter gesloten

Afgelopen weekend is de kunstveiling ten voordele van de Kattenopvang Limburg gesloten. In totaal is er bijna 8000 euro opgehaald en op mijn tekening zijn ook vier biedingen gedaan. http://veiling.catshelter.be/

1 November 2012: Cover Atelier Magazine van November

Een van mijn schilderijen, 'Kinderen van de rekening' staat op de cover van het november-nummer van Atelier Magazine (zie publicaties).

4 Oktober 2012: Kunst veiling ten voordele voor Cat shelter Limburg

Vandaag, op dierendag, gaat de kunstveiling ten voordele van de Kattenopvang Limburg van start. Vanaf nu kan er geboden worden op allerlei kunstwerken en andere objecten. Ik doe ook mee met een tekening. http://veiling.catshelter.be/

28 September 2012: Prijswinnaar Atelier schilderwedstrijd en beeldmerk 'Dieren' expositie CODA museum

Tot mijn vreugde heb ik de 3e prijs gewonnen in de landelijke Atelier Schilderwedstrijd 2012. Deze wedstrijd werd voor de 23ekeer gehouden door Atelier Magazine in samenwerking met Winsor & Newton en het Coda Museum in Apeldoorn, alwaar ook de prijsuitreiking op vrijdag 28 september jl. heeft plaatsgevonden.

Voor de Atelier Schilderwedstrijd hebben ruim 400 deelnemers zich laten inspireren door het thema dieren. Het ingezonden werk werd beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit voorzitter Rem de Boer, Coda-directeur Carin Reinders, Marjolein Kruijt en Ives de Roo.

De tentoonstelling in het CODA museum werd geopend door Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Mijn schilderij is daar nog tot en met 6 januari te zien.

Alsof dat nog niet genoeg is, is mijn schilderij ook nog eens door het museum gekozen als beeldmerk van de tentoonstelling: mijn schilderij staat dus op alle posters, flyers, de website, en een grote banner van 3 meter hoog bij de ingang van het museum.

22 mei 2012: Pop-up galerie Fred & Guus: expo en workshop

Van 1 tot 23 mei zijn een aantal van mijn schilderijen te bewonderen (en kopen) in de pop-up galerie van Fred & Guus in Utrecht (zie ook menu - exposities). Daarnaast geef ik op 23 Juni een workshop "Eigentijdse taartjes schilderen in de klassieke stijl" in de galerie. In deze workshop leer je hoe je de klassieke gelaagde schildertechnieken kunt gebruiken om deze eigentijdse onderwerpen aan te pakken. Voor meer informatie en opgave, kijk op www.fredenguus.nl